Trailer dance performance on Canto

Enjoy the trailer on the dance performance 'Loops' by Yuki More. On stage at May 18-20 at Mannheim.
Read more…

Over the uitvoeringspraktijk van Canto Ostinato

New article about performing Canto Ostinato (in Dutch)

1. Kwaliteitscriteria
Kwaliteit is moeilijk te objectiveren. Het lastig om criteria als bijvoorbeeld ambachtelijkheid, authenticiteit of oorspronkelijkheid te hanteren laat staan te handhaven. Wel is het mogelijk om in de geest van de componist enkele aanwijzingen te formuleren.

2. Interpretatie
Canto Ostinato is gedacht en bedoeld als een ‘open scenario’ voor toetsinstrumenten. Er zijn diverse graden van vrijheid ingebouwd. Niet alleen in aantallen herhalingen van de diverse secties, maar ook in accentverschuivingen en dynamische contrasten.
De componist was echter van mening dat er regels moeten zijn die deze vrijheid begrenzen. Melodische lijnen hoger of lager spelen en dynamische contrasten maken: het kan allemaal. Maar er zelf noten bij verzinnen is nadrukkelijk niet de bedoeling.

Read more….

New dance performances in Mannheim

Read about the upcoming performances by Theater Regensburg Tanz and Nationaltheater Mannheim Tanz.
Schermafbeelding 2017-05-01 om 23.01.46
Ein gemeinsamer Abend von Theater Regensburg Tanz und Nationaltheater Mannheim Tanz
Musik von Leszek Mozdzer und Simeon ten Holt - Canto Ostinato
Choreografien von Yuki Mori und Stephan Thoss

Nichts ist schöner als eine gelungene Überraschung! Sie will gut organisiert sein, meist mit dem Wunsch, dem anderen eine Freude zu bereiten. Das Erleben von unvorhergesehenen Situationen und Begegnungen ist Bestandteil jenes Moments und stellt die nachfolgenden Minuten auf den Kopf. Diese Verwirrung löst intensive Emotionen aus, die Reaktionen darauf sind spontan und körperlich. Sie lassen uns zusammenzucken, Kopf schütteln und nicht selten auch erröten. Das Herzklopfen wird stärker, und ein Lächeln ist manchmal schwer zu stoppen.

Ein Aspekt unserer Arbeit am Theater kommt diesem Geschehen sehr nah, ist es doch unser Ziel, mit den Erwartungen des Publikums zu spielen. Dafür ließ sich Yuki Mori, seit 2012 künstlerischer Leiter von Theater Regensburg Tanz, begeistern. In Kobe/Japan geboren, ist Mori seit 1999 als Choreograf tätig und wurde mehrfach ausgezeichnet. Er wird mit seiner zehnköpfigen Truppe, einer der spannendsten jungen Tanzcompanien Deutschlands, gemeinsam mit Stephan Thoss und dem Mannheimer Ensemble an vier Tagen im Mai im Schauspielhaus verblüffen.

Read more….

Het mysterie van het creatieve proces

Schermafbeelding 2017-05-02 om 10.41.03
Hoe componeer je een wereldhit als Canto Ostinato? Gids Cahier #2 – onder redactie van Arjen Mulder en H.C. ten Berge – licht een tipje van de sluier op met de uitgave van het essay ‘Over het doen en gedaan hebben’. Het betreft een poging tot benadering en beschouwing van het componeren door Simeon ten Holt in twee versies: uit 1960 en 1961.

De Gids-redacteur Arjen Mulder stelt in zijn woord vooraf dat de tekst duidelijk maakt hoe de componist zelf over zijn, ook voor hemzelf altijd nieuwe en tegelijk naar oerimpulsen teruggrijpende, werk nadacht. In welke termen, in welk breder verband en met welke gerichtheid. Mulder: ‘Dit kan ook de interpretatie van zijn oeuvre ten goede komen.’

Volgens de redacteur is de tekst ‘volstrekt uniek’ binnen de literatuur van componisten over hun werk. Mulder ‘Het beschrijft de methode die de componist wil gaan toepassen om muziek te maken waarvan de inhoud zich buiten de compositie bevindt, maar er zich wel in aankondigt en in doorklinkt, zoals Ten Holt ergens schrijft.’

Zoekend en tastend
De componist poogt dus in woorden te vatten wat hem voor ogen stond bij de nieuwe muziek die hij zich had voorgenomen te componeren. Het thema is het spoor dat naar de toekomst loopt en gevonden en gevolgd zal moeten worden. Vandaar het zoekende en tastende karakter ervan. De gelimiteerde oplage van Gids Cahier #2 telt tachtig genummerde exemplaren.

Mulder en Ten Berge hebben de tekst van Simeon ten Holt naar correct Nederlands ‘hertaald’. De redenering is hetzelfde, er zijn geen passages geschrapt. Zinsstructuren zijn verhelderd en gallicismen en andere uitdrukkingen die naast hun eigenlijke betekenis zaten of omslachtig waren, zijn veranderd in ‘wat ten Holt geschreven zou hebben als hij schrijver was geweest’.

Een mooi vervolg op ‘Over het doen en gedaan hebben’ biedt een eveneens in Gids Cahier #2 opgenomen essay van Ten Berge, getiteld ‘Een notitie over Canto en zijn maker’. De dichter en de componist waren sinds de tweede helft van de jaren vijftig bevriend met elkaar. Een leeftijdverschil van zestien jaar zat deze vriendschap kennelijk geenszins in de weg.

Ongemeen scherp
Ten Berge schetst een levendig beeld van Ten Holt: ‘Hij bezat een sterke intuïtie en een helder verstand, was niet gespeend van snobisme en kon na enig zwijgen ongemeen scherp, zelfs ongelikt, als een echte Noord-Hollander uit de hoek komen. Kortom: hij was voor mij de boeiendste figuur die ik in mijn toen nog korte leven had ontmoet.’

Toen Ten Holt zijn gedachten over muziek eind jaren zestig kon publiceren in Raster, riep hij de hulp in van Ten Berge bij het fatsoeneren ervan. Ten Berge: ‘Samen bij een pot thee, een stuk reformbrood en gebarsten kommen om de kachel gezeten namen we de wildernis van zijn notities door. (…) Het waren genoeglijke zittingen die ons veel plezier verschaften.’

De dichter besluit zijn bijdrage aan Gids Cahier #2 met enkele van zijn rake opmerkingen over Canto Ostinato uit februari 1984. De zevende en laatste opmerking luidt: ‘Ruptuur. Muziek die spelenderwijs begint. ‘‘Begonnen voordat het is begonnen.’’ Muziek die na uren afbreekt en zich afwendt. Ons alleen laat. In het wit. In het licht.’

Gids Cahier #2 vormt een welkome aanvulling op Het woud en de citadel, de in 2009 verschenen memoires van Ten Holt – eveneens onder redactie van Mulder. De componist schreef in zijn herinneringen niet of nauwelijks over het vanwaar, het waarom en het waartoe van zijn late composities waaronder Canto Ostinato. In die leemte is nu rijkelijk voorzien.

Link naar Gids Cahier
(Bergen N.H., 25 november 2016)


Lucinda Childs' choreography on tour

lieder-eines-fahrenden-gesellen-introdanshansgerritsen-3

Introdans will tour again with MONUMENTAL. This is a quadriptych of choreographies with a monumental nature: the masterful Lieder Eines Fahrenden Gesellen, regarded as one of Jiří Kylián’s most romantic works, the recent Canto Ostinato and the electrifying Concerto by America’s ‘grand old lady’ Lucinda Childs and Memory of a Shape, an impressive work by choreographer Regina van Berkel which is being shown in the Netherlands for the first time.

Canto Ostinato
is one of the recent major successes in the Introdans repertoire. This is the second choreography made by Lucinda Childs, one of the ‘grand old ladies’ of American modern dance, specially for Introdans, in this case at the start of 2015. In Childs’ characteristic mathematical – or as she herself says ‘uncompromising’ – style, two pairs dance to the repetitive, hypnotising music of the same name by Simeon ten Holt: one moment calmly striding, the next bursting into powerful dance salvos. “Simple, pure and quite wonderful”, “leaves you wishing for much more”, said the dance critics.

More info and tickets….